fiscale voordelen van een escooter

Een escooter van de zaak is fiscaal erg aantrekkelijk bovendien geldt dit voor zowel de werknemer als voor de werkgever. In dit artikel willen wij je, aan de hand van een voorbeeld, meer vertellen over deze voordelen waaronder de milieu investeringsaftrek.

Werkkostenregeling en scooter

Ook onder de werkkostenregeling kan er nog steeds sprake zijn van een (elektrische) scooter van de zaak. De opties zijn:

  1. De escooter is van de werknemer en de werkgever betaalt de aankoopsom, vrije ruimte
  2. De escooter blijft van de werkgever en de werknemer maak hier gebruik van, alleen indien noodzakelijk voor het werk.

Toelichting elektrische scooter van het bedrijf

De werkgever koopt een escooter en deze wordt voor stadsritten en woon- / werkverkeer gebruikt door zijn werknemers. Voor het privégebruik is de forfaitaire bijtellingsregeling niet van toepassing, deze geldt immers alleen voor de auto van de zaak. Als de escooter enkel wordt gebruikt voor zakelijke ritten en woon- / werkverkeer, wordt er verder fiscaal dus niets belast bij de werknemer.

Toepassing milieu investeringsaftrek en de VAMIL

Je koopt een elektrische scooter die voorkomt op de milieulijst onder nummer B-3118. De letter voor de betreffende code op de Milieulijst is dus B en betekent dat u recht heeft op 13,5% milieu investeringsaftrek maar ook nog eens recht op 75% Vamil. Het aanschafbedrag van de scooter is voor het gemak € 2.000,00 met een afschrijvingstermijn van vijf jaar. De restwaarde na vijf jaar is € 250,00.

Bovendien kom je nu op basis van bovenstaande cijfers voor zowel de milieu investeringsaftrek als de Vamil in aanmerking. De MIA bedraagt 13,5% van (maximaal 50% van aanschafbedrag = € 2.000,00) € 1.000,- dat is € 135,00.

Tevens kun je bij de ‘normale’ afschrijving gedurende vijf jaren elk jaar € 400,00 aftrekken van je fiscale winst (20%). Omdat op het bedrijfsmiddel ook de Vamil-regeling van toepassing is, kun je 75% van 50% van het geïnvesteerd bedrag reeds in het eerste jaar afschrijven. Je kunt dan het eerste jaar € 750,00 (dankzij de Vamil) + € 135,00 (dankzij de milieu investeringsaftrek) = € 1.285,00 ten laste van uw fiscale winst brengen.
Dit is dan jouw voordeel naast de kleinschaligheidsaftrek.

De Etalian valt door zijn lithium technologie in deze milieulijst.

Hoe werkt de subsidieregeling?

Het aanvragen van MIA en Vamil is heel eenvoudig. De ondernemer hoeft slechts één dubbelzijdig formulier in te vullen. Voor het aanvragen van MIA en Vamil is geen accountantsverklaring nodig. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De aankoper betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • De aankoper stuurt een ingevuld aanvraagformulier binnen drie maanden na aankoop naar Bureau IRWA in Breda (het adres staat op het meldingsformulier dat vindbaar is op de website van Agentschap NL).

Het aanvragen van MIA of Vamil kan alleen gedaan worden door de aankoper van de elektrische scooter. Wij als dealer kunnen daarom geen partij zijn bij de aanvraag, noch garantie geven voor het slagen van de aanvraag.

Voor meer informatie bekijk dan de site van de RVO.
Kortom, wil jij ook voordelig rondrijden? Stel hem dan samen en bestel direct hier.

De Etalian dat is perfectie tot in detail

Neem contact met ons op